Sayfalar

12 Aralık 2011

GANAJ ÇİKOLATALI YAŞPASTA


Bu ebatta bir pastayı ilk denememdi. O nedenle çok tereddüt ettim. Fakat pasta bittiğinde tüm endişelerim ve yorgunluğum uçup gitti. Tarife sadık kalarak yaptım. Üzerini şeker hamuru yerine çikolata ile kaplamayı tercih ettim. Fakat taşıyıcılığı noktasında şeker hamuru ile kaplamak için de ideal bir pasta. Çünkü şeker hamuru ile kaplamalarda pastanın biraz taşıyıcı özellikte olması gerekiyor. Aksi taktirde kremalar yanlardan akıp hem pastanın duruşunu hemde o kadar emeğinizi olumsuz etkileyebiliyor. Üzeri için başka bir alternatifte krema çalışmaları. Değişik krema çalışmaları için de çok ideal.. Gelelim nasıl yapıldığına..

Sünger keki için...
Bu pasta için aşağıdaki malzemelerden 2 ölçü yaptım ben..

MALZEMELER:
400 Gr. Oda ısısında bekletilmiş tereyağı
400 Gr. tozşeker
8 Adet oda ısısında beklemiş yumurta
300 Gr. un
100 Gr. koyu renkli kakao
100 Gr. bitter çikolata
Keki ıslatmak için hafif şekerli ılık süt

KREMASI:
6 Su bardağı süt
450 Gr. tozşeker
150 Gr. nişasta
30 Gr. un
4 Yumurta
2 Paket vanilya
2 Kutu sıvı krema
3-4 Adet muz veya 250 Gr frambuaz
1 Su bardağı damla çikolata
1,5 Su bardağı antepfıstığı

GANAJ ÇİKOLATA KAPLASI İÇİN:
275 Gr. bitter çikolata
1 Paket sıvı krema
Ayrıca ganaj kaplama öncesi için 1 paket çırpılmış krem şanti

HAZIRLANIŞI:
Yumurtaları iki katı kabarıncaya kadar çırpın. Ayrı bir kapta tereyağı ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Toz malzemelerin tamamını bir kaba eleyin. Tereyağlı karışıma sırası ile önce yumurtayı, çikolatayı ve toz malzemeleri ekleyip iyice karıştırın. Yağlı kağıt serili midi fırın tepsisine karışımı döküp üzerini spatula ile düzeltin. 200 derecelik fırında yaklaşık 20 dk. pişirin.
Aynı malzemelerden oluşan bir kek daha hazırlayıp pişirin.


KREMANIN HAZIRLANIŞI:
Meyve, damla çikolata, antepfıstığı ve krema hariç tüm malzemeleri bir tencereye alıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Ilıklaşınca kremaları ilave edip yaklaşık 5 dk. kadar çırpın.
Pandispanyaları enine 2'ye bölerek 4 parça oluşturun. 2 Subardağı hafif şekerli süt hazırlayın. İlk kek parçasını standınızın üzerine alıp süt ile hafif ıslatın.Kremayı sürün, arzu ettiğiniz bir meyveyi küp küp doğrayarak kremanın üzerine serpiştirin. Damla çikolata ve antepfıstığını da üzerine serpin. Diğer kek tabakasını alıp aynı işlemleri uygulayın. Tüm kek parçaları bittiğinde üzerini ince bir tabaka krem şanti ile kaplayıp bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün ganaj kaplama için kremayı benmari usulü kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın. Üzerine bitter çikolatayı ekleyip karıştırrarak erimesini sağlayın. Ocağın altını kapatın. Biraz ılıklaşınca pastanın üzerine döküp çikolatayı pastanın her tarafına yayın. Üzerini çeşitli şekerlemelerle, pasta süsleri ile veya şeker hamurundan yapılmış güllerle dekore edebilirsiniz. Ben şeker hamuru ile hazırladığım gül ve çiçekleri kullandım.
Afyet olsun..

Hiç yorum yok: